Sälja hus – tips

shutterstock_271485269

Ett av de större besluten i livet är att sälja sitt hus. Man vill gärna gå med så mycket vinst som möjligt samtidigt som affären gärna får gå fort. Hur lyckas man med allt detta? Genom våra snitsiga tips, förstås!

Val av mäklare

Jätteviktigt, ta inte första bästa eller den absolut billigaste. Titta runt och prata med många mäklare innan du bestämmer dig för vilken du vill ha. Ta offert från flera för att göra ett informerat beslut.

Ställ frågor som ger dig lite mer kännedom om mäklare:

  • Har mäklaren sålt hus i samma område? Hur gick det?
  • Hur väl känner mäklaren till plasten där du bor?
  • Har mäklaren tillgång till annonsering och syns bra i media/tidningar?
  • Kan du få nummer och kontaktuppgifter till tidigare klienter för att höra hur de upplevde samarbetet?

En mäklare som är duktigt på sitt jobb har bra svar på alla de här frågorna och lägger gärna till extrasaker som bara han eller hon kan erbjuda dig. Var dock varsam runt babbel och skryt: det kan dölja mäklarens dåliga sidor.

Fixa huset

Inför en visning och fotografering ska huset vara städat från topp till tå. Gå igenom allting! Under städningen kan du bära med dig papper och penna. Om du stöter på problem eller brister, skriv ned dem så de kan åtgärdas.

Försök inte åtgärda saker samtidigt som du städar, det drar bara ut på tiden och risken är att åtgärderna gör rummet ostädat igen. Se till att lister sitter som de ska, att tapeterna är hela, att väggar och dörrar är avtorkade, att alla lampor fungerar och så vidare. Intrycket på bilderna är det som ska locka folk till visningen och visningen ska locka till budgivning. Därför är det så viktigt att huset ser så pass “perfekt” ut som möjligt.