Sälja

Står du inför att sälja din bostad? I så fall bör noggrannt se över ditt tillvägagångssätt samt hur du på det smartaste sätt optimerar värdet på fastigheten. I utgångspunkt finns det två förfaranden att välja mellan: att gå den egna vägen och sälja fastigheten privat eller att använda dig av en fastighetsmäklare. Båda alternativen skall vägas mot varandra eftersom de har sina för- och nackdelar.

Att sälja privat

Den stora fördelen med att sälja en lägenhet privat är att du slipper betala mäklararvode. Det betyder att det är du som är din egen mäklare och ombudsman vid visning och försäljning. Du måste också ta ställning till om du vill sälja före du flyttar in i en ny bostad eller om du vill köpa en bostad före du avyttrar din gamla. När du skall sälja privat är det du som står för annonsering och det är du så själv måste veta priset och mellan vilka nivåer du skall lägga dig under budgivningen. Det är tufft spel helt klart och det gäller verkligen att vara vässad och klipsk eftersom det handlar om att få ut så mycket pengar det bara går för din lägenhet eller villa. Du bör också känna till när det generellt är som klokast att sälja men ibland kanske man är pressad att sälja väldigt fort varför tidpunkten blir begränsad.

Att sälja via fastighetsmäklare

Om du ämnar att sälja via mäklare tar du hjälp av en erfaren och professionell fastighetsmäklare. Det betyder att hela marknadsföringen och annonseringen sköts att mäklarföretaget i fråga. Vid försäljning utgår kommission till mäklaren som kan variera mellan 3-4% upp till hela 8-10%. Den största fördelen med att anlita en fastighetsmäklare är att ni helt enkelt sitter i samma båt; både du och fastighetsmäklaren vill ju få upp priset på fastigheten. Dessutom har en fastighetsmäklare i de flesta fall fler kontakter och marknadskanaler vilket är viktigt för att budgivningen skall bli så aktiv som möjligt.

Se till att ordna med homestyling

Eftersom målet med att sälja lägenheten är att få ut det högsta priset är det av yttersta vikt att se till ha lägenheten i yttersta toppskick inför en visning. Det är därför vanligt att man tar till tjänsten homestyling för att från grunden fräscha upp lägenheten. Med tjänsten innebär allt från renovering av fasader till golvslipning samt att hyra in temporära möbler för look och design. Det handlar kort och gott om att få köparen ännu mer intresserad och övertygad om att lägenheten eller villan inte är något skräp. Homestyling är i allra högsta grad att rekommendera. En utförlig styling kan gå på 10 000 – 30 000 kr om objektet är större men det går också att få en konsultation om vad du själv kan uträtta när det gäller förbättringar. Homestyling fungerar som avdragsgill.