Det här ska du fråga din mäklare

932935-hispanic-woman-holding-keys-and-sold-sign-in-front-of-houseNär du har valt din mäklare är nästa steg att tillsammans gå igenom bostadsaffären och genomföra den. Det är inte varje dag man säljer sin bostad eller har kontakt med en mäklare. Det kan därför vara svårt att veta vad man ska fråga och gå igenom med sin mäklare när det väl är dags. Här har du en lathund på vad du ska tänka på när du diskuterar med din mäklare!Mäklarens uppgift är att se till att både köparens och säljarens intressen tillgodoses, men när det gäller priset ska vederbörande eftersträva bästa möjliga pris för bostaden. Mäklaren ska förmedla information mellan de berörda parterna och vara registrerad hos Fastighetsmäklarinspektionen – annars ringer varningsklockorna. Detta kan du läsa mer om på Dagens Nyheter.

Kontakta flera mäklare

Du ska kontakta och jämföra flera mäklare innan du väljer ut din mäklare. Det kan kännas tidskrävande men det behöver det inte vara. Mäklarofferter.se är ett bra alternativ för dig som vill kunna jämföra flera olika mäklare snabbt och enkelt. På sajter som maklarofferter.se kan du jämföra kvalitetssäkrade mäklare och erbjuds sedan flera offerter på kort tid. Det gör det enklare för dig att hitta den rätta mäklaren.

Frågorna du ska ställa

Det finns ett par nyckelfrågor som alla säljare bör ställa sin mäklare. Till en början bör du fråga hur provisionen ser ut, samt ta reda på övriga ersättningskrav och betalningsvillkor. Fråga även hur försäljningen av bostaden ska marknadsföras, hur fotograferingen genomförs samt vad som gäller vid bostadsvisningarna och hur går budgivningen till. Vid eventuella klagomål, hur hanteras dem och vilka rutiner finns för återrapportering? Som du märker finns det en rad frågor och alla är lika viktiga för att få till en schysst bostadsaffär. När ni har gått igenom frågorna och planeringen för bostadsaffären är det bara att tuta och köra!